Kako Upotrebljavamo Živu Vodu

Carolyn Maxon, kao i mnogi drugi nije osjetila ništa posebno kada je započela piti vodu sa mineralnim prahom »FHES« (uzimala je 2 kapsule dnevno). Poslije sedam mjeseci je laboratorijski pregled pokazao da se joj je opasno visoki nivo holesterola snizio, grudva u prsima pa smanjila. Uočila je, da joj je takođe polako prestao bol u grudima i grč u ždrijelu (Royal Reporter, 1999). [1]

Danas je na američkom tržištu moguće dobiti više vrsta živih voda odnosno mineralnih prašaka koji iskorištavaju snagu malih minerala (koloida) za oživljavanje vode. Kao što smo već pisali (Aura br. 104,123) taka materija dobiva posebnu energetsku mogućnost: elektroni ne kruže samo oko jedne molekule nego oko cijelog minerala; njihova »gužva« (vrlo velik broj na malom prostoru) energetizira vodu u kojoj su utopljeni..

Oblaci vodikovih iona

Specialna mogućnost silicijevih minerala u toj oblici: elektroni kruže oko cijelog minerala.
Izvor slike: http://www.integratedhealthblog.com/the-science-behind-megahydrate/

Na taj način molekule vode (vodik u njima) dobivaju sposobnost privlačenja dodatnog elektrona, kojeg tijelo upotrijebi za neutralizaciju slobodnih radikala (kojima fali elektron) i za produkciju životnog goriva ATP (adenozin trifosfata). Što je mineral manji veći je njegov energetski naboj. Sama priroda iskorištava tu tajnu – u nekim dijelovima svijeta priroda uz pomoć ledenika melje jako sitni prah, mutna ledenička voda pa je bistven uzrok dugog života ljudi koji piju tu vodu.

Dr.Patrick Flanagan

Dr.Patrick Flanagan

Među svim novim mineralnim prašcima za oživljavanje vode ima »FHES« posebno mjesto. Njega su nakon tridesetak godina proučavanja prirodne vode sa Himalaja, koju piju Hunze (narod poznat po dugom i zdravom životu) stvorili bračni par dr. Patrick i dr. i Gael Crystal Flanagan. Napravili su najmanje do sada poznate minerale (nano koloide).

Dvije neodvisne univerzitetske studije (dr. K. J. Reid sa Univerziteta u Minnesoti I dr. B. J. Marlow sa Univerziteta u Massachusettu) su potvrdile, da su Flanaganovi koloidi stvarno izuzetno mali (u promjeru svega 5nm) [2] i da predstavljaju jedno od največih otkriča na području koloida. [3]

Sa FHES energetizirana voda je bolja od drugih živih voda (umjetnih i prirodnih) i po svojoj energetskoj vrijednosti odnosno elektronskom potencijalu (ORP). Zbog toga smo odlučili, da joj posvetimo posebnu pažnju.

Kao što smo već pisali (Aura br. 120), živa materija se od nežive razlikuje u elektronskom potencijalu (ORP – oksidacijsko redukcijski potencijal):

 • neživa voda (u boci) ima ORP cca +300mV,
 • neorgansko napravljen sok od mrkve 0 mV,
 • svježi organsko napravljeni sokovi cca –100mV (od mrkve –120mV, od pšenične trave –250mV),
 • prirodna »hunza« voda (voda koju piju Hunze) cca –350mV,
 • čaša vode »oživljena« sa kapsulom FHES po analizama instituta E/I T (Fullerton, CA) [4] čak –650mV.

Površinska napetost sa FHES oživljene vode se tako smanji sa 72 dyn/cm na 45 dyn/cm i dođe na vrijednost koju ima i ljudska krv.

Kad čitamo članke – izvještaje o pozitivnim utjecajima nekog novog »najboljeg« prehrambenog-ljekovitog sredstva, pitamo se:

A šta ako je »previše« dobro, ako previše energetizira naš organizam…. i time izazove neku drugu neravnotežu u našem tijelu?

Himalaja Karakorum

Himalaja Karakorum

Decenije istraživanja dr. Flanagana i prije toga 60 godina istraživanja prirodnih živih voda, koje je obavio dr. Henry Coanda bile su usmjerene u pokuse da bi napravili baš takvu vodu koju piju zdravi stogodišnjaci sa Himalaja, Tibeta, iz Gruzije, u andskoj dolini Vilcabamba. Očito takve prirodne žive vode daju biljkama, životinjama i čovjeku bolju biološku ravnotežu. Dosadašnja istraživanja FHES obogatene vode pokazuju baš takvo uravnavanje biološkog polja.
Spomenućemo samo dva taka pokusa. Napravljena su u E/I T (Fullerton, CA):

a) U prvom primjeru su 8 zdravim odraslim osobama davali 18 dana po 4 kapsule FHES dnevno. Osobe su živjele i u ovih 18 dana na isti način kao i inače. Iako su osobe na početku pokusa bile normalnog zdravstvenog stanja, nisu imale optimalne vrijednosti pokazatelja na biološkom polju. Na kraju pokusa su se skoro sve vrijednosti pokazatelja pomaknule prema optimalnim.

Mjerili su pH, oksi redoks potencial (rH2) i električni otpor (r) urina, sline i krvi. Poboljšanja su izmjerili skoro kod svih pokazatelja, a najveće kod električne provodljivosti (smanjenje električnog otpora krvi za 19,1%, urina čak za 24,7%). Bolja električna provodljivost je izuzetnog značaja za prijenos nervnih impulsa u tijelu odnosno za dobro funkcioniranje nervnog sistema (L. Smith et al.). [5]

b) U drugom primjeru su kontrolirali biološko polje žene od 48 godina sa Hodkinsonovom bolesti (rak limfnog sustava i gušterače). Ženu je bolest več jako iscrpila – na početku pokusa je bilo njeno tijelo več tako biloško staro, kao da bi imala 73 godine. Uzimala je tri tjedna po 4 kapsule FHES dnevno (2 ujutro, 1 sredinom dana, 1 navečer). Večina pokazatelja biološkog polja se je na kraju pokusa pomaknula prema normalnim vrijednostima. Biološka starost njenog tijela se smanjila na 64 godine. Poboljšale su se vrijednosti indeksa odbrane ćelija i indeksa degeneracije ćelija. Taj pokus ne dokazuje da je sredstvo učinkovito kao lijek protiv raka, već da nije toksično. [6]

Nema neželjenih stranskih učinaka

Učinke Flanagonove žive vode su već u osamdesetim godinama provjeravali na životinjama. Kroz tri generacije su s njom napajali trkaće konje (u svim fazama života: ždrijebe, breje i dojeće kobile, stare konje…). Nisu opazili nikakve slabe stranske učinke. Nasuprot: ti konji su bili čiliji i zdraviji, u poređenju s drugim konjima su imali veću mišičnu masu (P. Flanagan) [7]. Moderne zvanične analize potvrđuju, da mikrohidryn nije toksičan (C.H. Howard, K. Lloyd). [8]

Obzirom na to da najviše vjerujemo stvarima koje sami isprobamo, smo poslije godinu i pol dana redovnog uzimanja FHES obavili temeljit zdravstveni pregled. Jer su jetra glavni »filter« za moguće otrove, nas je zanimalo kakva su po tom vremenu Iztokova jetra (prije dvadeset godina zaradi kroničnog hepatitisa (B) bio je oslobođen služenja vojnog roka). Ultrazvuk trbušne šupljine, koji je prije pet godina pokazao abnormalnost na jetri i isto tako na bubrezima, je bio tada bez ikakvih posebnosti, pregled krvi pa je pokazao, da se je u tom vremenu oslobodio i virusa žutice. Cijela krvna slika je bila jako dobra (sedimantacija 3, hemoglobin visok, holesterol 3,5…; neki jetreni pokazatelji su bili nešto povišani (AET, bilirubin), samo ništa više nego u zadnjim godinama.

Isto tako pri Alberti su bili rezultati obećavajući. Pokazalo se, da je njena štitnjača, koju su joj prije dvije godine htjeli operirati radila normalno. To poboljšanje ne dokazuje ljekovitost FHESa; u zadnjim godinama smo isto tako popravili i svoj način prehane i još neke druge stvari. Zadovoljni smo jer mogućih negativnih učinaka FHES nije bilo.

Pregled sadržaja toga mineralnog praha kaže da ne sadrži zdravlju štetnih sastojaka. FHES je u osnovi samo silicijev hidrid (SiOH). U suštini sadrži samo tri elemente (silicij, vodik, kisik), od kojih je svaki značajan za život. Suština kisika i vodika (samo taj je tu u izuzetno dragocjenoj reduciranoj obliki – energetizirani hidridni obliki H- ) je poznato. Manje je poznato, da je također silicij bistvenog značaja za zdravlje; (op. manji sastojci pored FHESa u kapsulama je tada bio još kalij, rižin prah i oleinska kiselina)

Uzimanje silicija štiti pred različitim bolestima i tegobama: osteoporzo, trošenja hrskavice, trovanja sa aluminijom (koji posebno kod starijih izaziva poremećaje u razmišljanju i opažanju), pred arterijosklerozo, osteoartritisom, viskim krvnim tlakom i prijevremenim staranjem.

Kod kojih bolesti može pomoči FHES

FHES je prehrambeni dodatak, a sve više kaže da ima ljekovite učinke. Zato ga doktori koji ga upotrebljavaju u svojoj praksi, preporučuju kod liječenja određenih bolesti. U literaturi su spomenute slijedeće:

AIDS, Alzheimerjeva bolest,angina, arteroskleroza, artritis, bolesti srca i žila, bolesti puteva za dihanje (emfizem,bronhitis, astma, tuberkoloza), degenerativna oboljenja,dehidracija, depresija, diabetes,fibromialgija, gljivična oboljenja, gripa, herpes, hiposija, infekcije (viralne, bakterijske, fugalne), istrošena hrskavica, kap, kronični umor, opasnosti sunčanja, osteoporoza, osteoartritis, oticanje nogu, rane, paradentoza, prehlada, rak, slaba koncentracija, slaba probava, staranje, stres, viroze, visok holesterol u krvi, visok krvni tlak, upale (desni), trovanja (sa aluminijem), ovisnost (pušenje, alkohol, kokain…).

Ako želite upotrebljavati FHES u zdravstvene svrhe onda je kao i kod upotrebe vitamina ili bilo kojih prehrambenih dodataka prvo potrebno porazgovarati sa liječnikom.

Doziranje za poboljšanje prehrane

Kao prehrambeni dodatak počnemo uzimati po jednu kapsulu na dan i postepeno povećavamo na 2 kapsule na dan«, piše na bočici. Svaku kapsulu popijemo sa 2,3 dcl vode (ne manje!). Zatvorenu bočicu čuvamo na hladnom i suvom mjestu.

Obzirom na to da je bolje piti prije obroka je takođe smotreno sa FHES oživljenu vodu piti prije hrane. Kao mnogi drugi i mi stresemo sadržaj kapsule u vodu, kapsulu pa bacimo. Ta voda djeluje na krv u vremenu 10 minuta, učinak čaše vode pa traje približno 8 sati (najjače u prvih 4 sata).

FHES povećava absorpciju hrane do 3X (za 300%), hrana se s njim u probavnom traktu lakše razgradi (i toplotno obrađena hrana) i takođe bolje prenosi po tijelu do svih ćelija.

Još sredinom 1999 je na bočici pisalo, da je normalna potrošnja FHES 2 do 4 kapsule na dan. Sami smo primjetili, da je normalno dovoljno 2 tablete dnevno, više samo u posebnim slučajevima (veći napori, stresi, bolesti). Sadašnja uputstva na bočici , kao što je već rečeno, savjetuju do 2 kapsule dnevno, što potvrđuju i naša iskustva (op. to je bilo više godina prije, danas opet piše 2-4 kapsule dnevno na bočici Megahydrate-a, koji sestoji od 60 kapsula FHES mineralnog praha)

Priprema na uzimanje FHES

Većina pri uzimanju FHES ne osjeti posebnih neposrednih učinaka. Neki, prije svega stariji i iscrpljeni ubrzo osjete više energije (obično poslije 15 do 20 minuta): samo ne kao iznenadnu živost već kao trajanje živosti, kao da bi nam »unutrašnje baterije« duže trajale. Zbog toga je moguće ispunjavati dnevne obaveze sa manje odmaranja.

Dnevni ritam sa FHES se ne poruši (nije droga). Suprotno, i spavanje se obično popravi. Iako je mineralni prah neagresivan, neki u početku osjete slabosti. To je znak prebrzog oslobađanja otrova iz tijela, kojeg obično osjete toksične osobe.

Dva naša znanca su poslije dviju kapsula dnevno osjetile blagi glavobolj, vrlo bolesna poznanica pa već po jednoj kapsuli. FHES jako dobro istjerava otrove iz tijela, najbolje između dosada poznatih sredstava. To znači, da se s njim iz ćelija i međućelijskih prostora u krvi i limfi oslobađaju veće količine akumuliranih otrova. Obično organi za izlučivanje (jetra, bubrezi, debelo crijevo, koža, pluća) te navale toksina ne mogu dovoljno brzo preraditi, zato nastaju problemi (kriza oslobađanja otrova u obliku glavobolje, sluzi iz grla ili drugim slabim točkama našeg organizma).

U takim primjerima potrebno je smanjiti ili i prekinuti uzimanje FHES istovremeno i piti veće količine vode. Prava mjera je uvijek ona koja garantira dobar osjećaj. Lakša hrana, odmor, čišćenje crijeva, tuširanje i četkanje kože pomaže organima za izlučivanje, da pobijede njihovu preopterećenost. Za jako toksične osobe savjetuje se, da pred uzimanjem FHES povećaju količinu vode koju unose u organizam i poslije toga da počnu uzimati malo FHES (npr. pol kapsule dnevno) sa većom količinom vode.

Najbolje skupa sa spirulinom (alge..)

Spirulina Alge

Spirulina Alge

Za specifične namjene tijelo treba baš određene antioksidante: za neutralizaciju nekih slobodnih radikala je najbolji vitamin C. Kad slobodnom radikalu preda svoj elektron, postane slab slobodni radikal; zato vitaminu C svoj elektron preda npr. Provitamin A, koji sam postane (još slabiji) slobodni radikal, njemu poslije neki treći antioksidant … To znači da je za dobro funkcioniranje vitamina potreban cijeli red raznih vitamina odnosno antioksidanata. Na kraju toga »kaskadnog« izmjenjivanja elektrona pa uvijek ostane neki toksični »otpadak«.

Ako u organizmu imamo dovoljno žive vode, onda mu ona preda svoj »suvišni« elektron (svaki vodik u molekuli vode ima jedan dodatni elektron i zato je u anionskom obliku H-) koji ga neutralizira. Pri tome ne nastaje nikakav otrovni odpadak, samo se molekula žive vode pretvori u običnu vodu koja se bez problema izlučuje iz organizma.

Znači da je živa voda vrlo važna za djelovanje drugih antioksidanata, koje ne možemo nadoknaditi nego samo dopunjavati. Moramo jih dobiti sa drugom hranom bogatom vitaminima (vitamina u FHES nema), živa voda pa joj daje životnu moć. U FHES nema ni minerala ali drugih hranljivih tvari, koje su potrebne za život i njih moramo dobiti sa hranom.

Alge spirulina su poseban vir antioksidanata i isto tako najrazličitijih hranljivih tvari. Zato je najbolje da skupa sa FHES popijemo jednu tableticu (li dvije) posušenih algi spiruline koju savjetuje i proizvođač FHES.

Obzirom na to da se absorpcija FHES dva puta poveća, dovoljno je ako uzmemo polovinu savjetovane količinu algi spiruline (pogledajte savjete za doziranje koji su napisani na flašici algi spiruline, te je moguće dobiti u našim apotekama ili u bio trgovinama).

Doziranje u terapevtskih postupcima – iskustva dr. Rona Meyersa

U ovom podpoglavlju objavljene informacije nisu uputstva za terapije nego su informacije, koje je iz svoje prakse dao dr. Ron Mayers [9] i mogu biti korisne za one koji se žele posavjetovati sa svojim doktorom. Pogledajmo:

Gripe i druge akutne infekcije ( virozne, bakterijske ili gljivične):

Po 2 kapsule 3x dnevno minimalna je doza za infekcije kod odraslih. Kad bolest prestane potrebno je nastaviti sa uzimanjem FHES, jer se može bolest opet pojaviti. Bistveno poboljšanje može se očekivati u vremenu od 24 do 48 sati.

Kronične i degenerativne bolesti; ili poboljšanje krvotoka i disanja

Dr. Meyers priporučuje po 2 kapsule 3x dnevno. Kod kroničnih degenerativnih bolesti kao što su fibromialgija i artritis je moguće očekivati kod takvog doziranja poboljšanje u vremenu od 3 do 7 dana. Kod problema krvotoka (lakša angina, oticanje nogu) i kod problema sa disanjem (emfizam, bronhitis, asma) pacijenti osjete poboljšanje u vremenu od 2 do 10 dana.

Sok pšenične trave

Sok od pšenične trave

Poznanica srednjih godina je već 15 godina u invalidskoj penziji radi asme i neobjašnjenih kroničnih upala organa za disanje. Bistveno poboljšanje osjetila je prije nekoliko godina kada je počela piti sok od pšenične trave, još bolje je bilo ove godine poslije više mjeseci uzimanja FHES. 2 kapsule na dan bilo je dosvoljno, da se je osjećala dobro. Upale organa za disanje i sinusa nije potpuno riješila, ali prije je svaku jesen trebala jake lijekove i pomoć specijalista da je uopće uspjela podnijeti teške probleme sa disanjem. Ove godine je još u decembru »na nogama«.

Druga naša poznanica, isto tako asmatični bolesnik, si je sa FHES pomogla protiv početnih znakova prehlade (koji se kod asmatičnih bolesnika može dugo »vući«). Sa 2 kapsulama FHES (svaka sa 2 tableticama spiruline) je dva puta (jednu za drugom) otjerala prehladu već u nekoliko dana.

U kliničnim probama se je pokazalo, da FHES može povećati efekat lijekova. Zato je moguće smanjiti propisanu količinu lijekova, da bi se dostigao isti efekat. Isto to se pokazalo pri nekim diabeticima u vezi sa dnevnom količinom insulina. O tom svakako mora odlučivati osobni liječnik.

Djeca i FHES

I djeca mogu uzimati FHES. Dr. R. Mayers kaže, da djeca mlađa od pet godina mogu uzimati 1/4 ili ½ kapsule sa 2,3 dcl tekućine (voda, sok od jabuke…). Možemo ga umiješati i u žlicu jogurta, ako pri tom dijete popije dovoljno tekućine. Kada se radi o akutnim bolestima, mogu djeca do 12 godina uzimati po ½ ili 1 kapsulu 3x  dnevno (to znači polovinsku dozu od one koja se priporučuje odraslima sličnih oboljenja).

Ko posebno treba FHES

Pored bolesnika veću količinu FHES trebaju prije svega ljudi:

 • koji žive u zagađenom zraku (dim, industrijsko zagađenom,…),
 • koji jedu masnu hranu,
 • koji žive psihično stresan život,
 • koji se bave sa intenzivnim anaerobnim fizičnim naporima,
 • koji su izpostavljeni sunčevim jakim žarcima,
 • koji su doživjeli udarce ali ujede insekata.

Dr. P. Flanagan, izumitelj FHES poručuje, da se kod prignječenog prsta (između vrata) pomagao tako, da je svaka dva sata popijo 2 kapsule FHESa i slijedeći dan nije bilo otekline ni crnog nokta. Sami nismo imali tako teških slučajeva, ali smo se kod ujeda insekta pomagnuli sa 3 kapsule (u jednom prijepodnevu) i otekline uopće nije bilo.

Kod jedrenja nam je FHES pomagao, da smo lakše podnijeli probleme predugog izlaganja jakim zrakama sunca (neutralizacija slobodnih radikala i sa tim smo se zaštitili pred opeklinama i glavoboljom).

Ekstremni napori

Živa voda nije samo namijenjena bolesnicima ili onim koji se slabo osjećaju, nego je prirodni svakidašnji prehrambeni dodatak kod ljudi koji dugo žive. Sa tom vodom očitno povećavamo svoju životnu snagu i izdržljivost.

Stogodišnji Hunza ljudi

Stogodišnji Hunza ljudi

Himalajsko ljudstvo Hunza je znano po izdržljivosti i u jako visokoj starosti. Med njihovom planinskom dolinom i glavnim gradom pokrajine Gilgit je npr. 96 km planinskog puta koji vodi preko jako visokih prijelaza. Tu udaljenost savladaju pješice, obave poslove u gradu i bez noćenja se vrate kući – svakako opet pješice; skoro 200 km planinskog puta prepješače bez noćenja.

Prvi ekstremni pokusi kažu, da ima FHES slične efekte (kada se radi o jako fizičnim naporima) kao prirodna »hunza« voda. Liječnik – alpinist, dr. Denis Brown se sa svojih 47 godina popeo na južni vrh Mont Everesta (8763m) i to bez upotrebe dodatnog kisika (1999). Taj cilj je pokušao dostići još u mlađim godinama ali bez uspjeha: sa svojih 39 godina je dostigo visinu 7925m. Tek kasnije kada je svojoj prehrani dodao FHES, je napravio podvig.

Iste godine (1999) je maratonac Andrey Kuznetsov sa 41 godinom pobijedo na slavnom Bostonskom maratonu u kategoriji 12000 trkača starijih od 40 godina, sa odličnim rezultatom 2 sata 14 minuta i 20 sekunda. Pobijedio je i jednu godinu prije, samo sa slabijim rezultatom. Oba puta je deset dana prije takmičenja uzimao po tri kapsule FHES dnevno.

Više nego sam sportni rezultat je razveseljivo to, da su atleti završili podvige bez osjećaja izcrpljenosti, koji je obično u takim situacijama prisutan (C.H. Howard, K. Lloyd, 1999).

Kod pobjeđivanja ekstremnih napora se organizam sretne sa najmanje 3 problema:

 • nedostatak kisika,
 • sa povćanom potrošnjom »goriva« ATP (adenozin trifosfata) i
 • sa povećanom produkcijom slobodnih radikala i kiselina (npr. mliječna kiselina).

Laboratorijske probe su pokazale da FHES poboljšava djelovanje eritrocita (crvenih krvnih tijela), koji su zaduženi za prijenos kisika (J. Shiloh) osim toga jako dobro neutralizira slobodne radikale i ubrzava produkciju životnog goriva ATP (P. Flanagan; K. Purdy Lloyd). [10]

I mi sami smo probali FHES kod ekstremnih fizičnih napora. Pod liječničkom kontrolom je Iztok u ovoj godini (1999) postio 15 dana:

 • Pio je vodu (velike količine vode) i
 • uzimao 2 kapsule FHES dnevno,
 • svaki treći dan je popio 0,5 dcl soka iz mlade zelene pšenice (prije svega zaradi minerala),
 • obavljao više nego dvojni obim normalnih pedagoških obaveza (do 9 sati dnevno u razredu),
 • bio je društveno angažovan u zahtjevnim psihosocijalnim procesima (stres!),
 • bio malo na vazduhu i malo se gibao.

U vremenu posta je smršavio 10 kg, sve psihične napore je pobijedio lakše nego prije kod posta, koje je imao u mirnoj i zdravoj okolini. Liječnička kontrola krvi i urina nije pokazala posebnih promjena zaradi posta. Kod vraćanja ka normalnoj prehrani je povećao količinu FHES na 4 kapsule dnevno. Prilagođavanje je trajalo jedan tjedan i isto tako u tom kritičnom razdoblju nije imao problema.

 

Izvori:
[1] Maxon, Carolyn: The big Mistake. iz Royal Reporter, www.nutribz.com/mistake.html; maj,1999
[2] Letter From Dr.K.J.Reid, Professor of Mineral Engineering at the University of Minnesota;
[3] Flanagan, P.; Flanagan G.C.: Flanagan Microcluster Studie at the University of Massachusetts; v Microhydrin: Technical Information. Arlington Publications, 1998, str. 8.
[4] Howard, Clinton H.: Microhydrin: An Overview; v Microhydrin: Technical Information. Arlington Publications, 1998, str.3.
[5] Smith, Leonard; Prdy Lloyd, Kimberly; Phelps, Kathryn: Biological Terrain Assessment Results of 14 Subjects Before and After Testing with a Supplement Containing Silicon Bonded To Reduced Hydrogen Ions. Journal of the American College of Nutrition, Vol. 17, No.5 1998.
[6] Nutritional Value and Safety of Microhydrin : Clinical Study: Environmental/Invironmental Tecnologies (E/I T); v MicrohydrinTecnical Information. Arlington Publications, 1998
[7] Flanagan, P.; v Longevity’s Missing Link: Wave 2 (magnetofonska kaseta). BGP, 1999.
[8] Poskusi na podganah so pokazali, da je LD50 večjo od 5 g/kg, kar ustreza ameriškim standardom za netoksične snovi in tudi evropskim (večji od 2g/kg) (Howard, Clinton H.; Lloyd, Kimberly: Abstracts of Evaluation Studies of Microhydrin A Functional Silicate Nanocolloid. Copyright 1999 Royal BopdyCare, Inc., Revised October 7,1999, http://rbcglobenet.com/html/research/research.htm
[9] Meyers, Ron: Microhydrin: A Unique Nutritional Tool For Healthy Cell Environment. RBC: Light Force, www. worldlightcenter.com/litefrce/micart.htm, maj 1999
[10] Flanagan, Patrick: Purdy Lloyd, Kimberly: A Silicate Mineral Supplement, Microhydrin, Tarps Reduced Hydrogen Providing In vitro Biological Antioxidant Properties: 10th Annual US Hydrogen Meeting. Technology Advances Vol.10, April 1999.

Autori: Iztok Ostan, Božena Ambrozius, Alberta Ostan i Aleš Vesel
Publicirano u reviji Aura br.124/99
Prijevod: Irena Poles Rimac i Ljubo Poles

Op.: Do 2011 FHES se prodavao pod imenom Active-H. Danas se FHES prodava pod imenom Megahydrate. Prije 2002 prodavao se pod imenom Microhydrin, a ono sto se danas prodava pod imenom Microhydrin nema više Flanaganovih Microclustera.

Kategorije: FHES.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.